Kakva je razlika između čelika i ubijenog čelika?

Prema stupnju deoksidacije tijekom taljenja, čelik se može podijeliti na čelični okvir, polu-ubijen čelik, ubijen čelik i specijalno ubijen čelik. Čelik sa obrubom je strukturni ugljenični čelik sa vrlo niskom deoksidacijom. Ova visoko oksidirana čelična tečnost ključa u kalupu kada ugljenik reaguje sa kiseonikom i ispušta ugljični monoksid nakon izlijevanja (obično oblikovan u ingote).

 

Ubijen čelik je čelik koji je potpuno deoksidiran, što znači da sadržaj kiseonika nije veći od 0,01% (obično između 0,002% i 0,003%). Rastaljeno gvožđe ne kuva tokom lijevanja i obično se lijeva u ingote s velikim vrhovima i malim dnom. Budući da na vrhu kalupa za ingotu postoji izolaciona kapa (da bi se rastopljeni čelik dopunio kada se rastaljeni čelik učvrsti), ova glava kapice treba ukloniti nakon valjanja i odmotavanja, tako da je stopa skupljanja čelika postala niska i kvalitet je ravnomerno, ali će proizvesti kompaktnu strukturu i malu segregaciju. Visokokvalitetni čelik i legirani čelik su uglavnom ubijeni čelik.

 

Razlika u performansama:

Učinak ubijenog čelika je bolji od učinka čelika. Ubijeni čelici se često koriste u visoko kvalitetnim legiranim čelicima koji zahtijevaju visoke performanse, dok su čelici opće namjene kao što su obični građevinski čelici uglavnom obrubljeni ili poluoblikovani čelici.

 

Prepoznavanje aplikacije:

Ograničen sopstvenim karakteristikama, sadržaj ugljenika i silicija u čeličnom naboju je relativno nizak. Nakon uvaljivanja u tanke ploče, nudi dobru kvalitetu površine i izvrsne performanse u plastičnosti, zavarivanju, hladnom savijanju i štancanju. Široko se koristi u čeliku za traktorske kutije, automobilske ploče i punjive baterije. Međutim, postoje i mnoge nečistoće, veća segregacija u sastavu, neujednačena izvedba i drugi nedostaci.

 

Cijena Defference: \ t

Čelici sa obrubom razlikuju se od ubijenog čelika po tome što je dodana količina sredstva za deoksidaciju manja. Postoje ogromne rupe za skupljanje ubijenog čelika, što čini da je njegov prinos mnogo manji od onog od čelika sa obodom, tako da je cijena ubijenog čelika mnogo veća od cijene čelika.