Za i protiv procesa brušenja u brušenju

Honing je postupak mljevenja radnog komada pri maloj brzini tijekom rotacije glave odmotavanja ili obratka i pomicanja zgloba pomoću ekspanzijskog mehanizma za pritiskanje određenog uljnog kamenca instaliranog na obodu glave za odzračivanje radijalno prema zidu rupe stene cijevi (kao prikazano na sljedećoj slici). Kako bi se smanjio utjecaj različitih koaksijalnih rotacija između alatnog stroja i radnog komada na točnost obrade radnog komada, spoj rupe za odmotavanje i vretena alatnog stroja treba voditi rupom obratka. U procesu honiranja, dodirne točke preklapajućeg između kamena i zida rupe ometaju se i urezaju jedna na drugu, tako da površina rupe predstavlja presijecajući spiralni rezni put. Ova neprekidna putanja izjednačava mogućnost točke interferencije, a zaobljenost i cilindričnost rupe i vodenog kamena se stalno poboljšavaju, a vrijednost površinske hrapavosti stijenke rupe se stalno smanjuje. Postupak honiranja se završava nakon postizanja tražene dimenzijske tačnosti.

 

Honing process

Koje su prednosti honiranja?

 1. Širok opseg obrade.

  Postupak brušenja uglavnom se koristi u unutrašnjoj površini obrade čeličnih cijevi, kao što su provrtanje cilindrično, stepenice, slijepa rupa i konusna rupa itd., Kao i za ravninu, kuglu i oblikovanje površine i cilindrične površine. Otvor blende od 1 ~ 1200 mm ili veći, dužina rupe je 12000 mm. Postupak lijepljenja pogodan je za gotovo sav materijal obrade.

 2. Dobar kvalitet površine.

  Nakon odmotavanja unutrašnja površina cijevi je ukrštena, što je dobro za skladištenje mazivnog ulja i održavanje filma za podmazivanje. Osim toga, površina čelične cijevi ne stvara opekotine, pukotine, propadanje i tvrdi sloj jer je snaga brušenja i toplina tona jako mala, a njegova brzina nekoliko desetina opće brzine mljevenja.

 3. Visoka tačnost obrade.

  Pri honiranju unutrašnje rupe zaobljenost i cilindričnost mogu doseći 0,005 ~ 0,01 mm, a vrijednost hrapavosti površine Ra može doseći 0,05 ~ 0,2m. Njegova efikasnost obrade slična je učinkovitosti brušenja i može zamijeniti dio postupka brušenja, ali ne može poboljšati preciznost položaja.

 4. Niski zahtjev za preciznošću alatnih strojeva.

  Osim specijalizovanih mašina za odmotavanje, može se koristiti i na tokarilicama, bušilicama i bušilicama.


U procesu odvikavanja, prevazilaženja tolerancije veličine rupe, nepravilnog strugotine, preniske kružne brzine i previsoke brzine okretanja ili drugih razloga može rezultirati nepodnošljivošću zaobljenosti rupa, veličine, ravnala, hrapave površine za honiranje, pa čak i ogrebotina. Sada je primjena super čvrstih abraziva poput sintetičkog dijamanta i kubičnog bora nitrida uvelike napredna tehnologija lijevanja. Honing se koristi ne samo kao završni postupak obrade sa visokim zahtjevima za preciznošću, već i kao posredni postupak uklanjanja velikih margina. Honing je efikasna i visokokvalitetna metoda obrade.


SHEW-E STEEL osigurava uvučene DOM i CDS cijevi uvučene preko pregiba gdje je površina oslobođena napona i zapaljiva, a površinske završne obrade obično su naručene 10-20 mikro inča. Ako tražite visoko precizne cijevi za glodanje, obratite nam se na info@shew-esteelpipe.com