Šta je TRIP Steel?

Napredni čelik visoke čvrstoće (AHSS) za automobilsku primjenu, uključujući dvofazne čelike (DP čelik), složene fazne čelike (CP čelik), preobrazenu indukcijsku plastičnost (čelik TRIP čelika), martenzitne čelice (čelik MS) i čelike za kaljenje i pregradanje, Čelici plastičnosti izazvani twinning (čelik TWIP) i čelik za očvršćivanje / bor (čelik PH / čelik B). TRIP čelik se sve više i više koristi u industrijskoj primjeni zbog svoje visoke čvrstoće natezanja, zatezne čvrstoće i dobrih karakteristika žigosanja. TRIP čelik je vrsta čelika plastike inducirane TRansformacijom, prvi ga je otkrio i imenovao VF Zackay, koji je upotrijebio martenzitsku transformaciju uzrokovanu naprezanjem i fazno-induciranu plastičnost zaostalog austenita radi poboljšanja plastičnosti i čvrstoće čelične ploče i poboljšanja obradivosti čelična ploča. Koristi se uglavnom za dijelove relativno složene strukture, kao što su ploča za učvršćivanje B-stupaca i prednja uzdužna snop automobila.

Rezidualni austenit stabilan je ostatak austenitne transformacije. Kad se matrica transformira u martenzit, preostali dio može postojati samo kao austenit zbog ograničenja prostora, koji se naziva rezidualni austenit. U procesu deformacije TRIP čelika, rezidualni austenit pretvara se u martenzit s visokim udjelom ugljika, a s ekspanzijom volumena inhibira se nestabilnost plastične deformacije i povećava se područje jednolikog produženja, pa se povećava čvrstoća i plastičnost su poboljšani.

Sadržaj i stabilnost rezidualnog austenita su ključevi TRIP efekta. Kritičkim zagrijavanjem i izotermalnim gašenjem donjeg bainita korišteni su za dobivanje velikog broja preostalog austenita. Velika količina zaostalog austenita se dobija kontrolom kotrljanja i hlađenja TRIP čelika. Mikrostruktura dva čelika TRIP je slična, uglavnom je sastavljena od 50% - 60% ferita, 25% - 40% bainita, i male količine martenzita i 5% - 15 % preostalog austenita (kao što je prikazano na slici). Dok TRIP čelik ima određenu količinu (GG gt; 8%), uporedite stabilnost zadržanog austenita, vanjskim stvaranjem plastične deformacije, zaostali austenit postepeno raste, zatezanje očvršćavanje, fazna transformacija i pretvara se u martenzit, čineći poboljšana je lokalna tvrdoća, teško je nastaviti s deformacijama, promjena faza se ravnomjerno širi na cijeli materijal ima veliku plastičnost.

Microstructure of trip steel


Prednosti TRIP čelika1) Visoka čvrstoća i nodularnost, to jest, visoko jak plastični proizvod (Rm × A); Snažni plastični proizvod od TRIP čelika je uglavnom veći od 20000 MPa ×%.

2) Indeks radnog stvrdnjavanja n vrijednost TRIP čelika je visok, sa prosjekom većim od 0. 2;

3) Anizotropija aviona je relativno niska, a uši su vrlo male pri dubokom probijanju;

4) Drugi razlog zašto se TRIP čelik koristi u automobilima je taj što ima veliko radno očvršćivanje i značajno očvrsnuće pečenja;

5) TRIP čelika' odnos izvijanja (Re / Rm) je oko 0. 6 ~ 0. 8, što olakšava obradu.

6) Visoka granična visina i zatezna svojstva, posebno pogodna za ispupčene delove;

7) Visoka apsorpcija energije tokom sudara, što poboljšava sigurnost. Sa povećanjem brzine naprezanja povećava se brzina transformacije iz zaostalog austenita u martenzit, što dokazuje da je TRIP čelik vrlo pogodan za dijelove vozila protiv udara.

8) TRIP čelik ima visoku čvrstoću zamora zbog visokog indeksa radnog stvrdnjavanja i cikličkog otvrdnjavanja uzrokovanog cikličkim stresom.

Hemijski sastav TRIP čelikaTrenutno se masovno proizvodi niskokorporni čelik Si-Mn TRIP nisko ugljičnog i niskolegiranog čelika, poznat i pod nazivom TRIP čelik C-Si-Mn serije. Glavni hemijski sastav čelika TRIP serije C-Si-Mn je 0. 1% ~ 0. 2% C, 1. 0% ~ 2. 0% Si, 1. 0% ~ 2. 0% Mn. Općenito, dodaju se elementi poput Al i P za poboljšanje čvrstoće.


TRIP hemijski sastav (Bao čelik Q / BQB 312-2009)

C

Si

Mn

P

S

Al

Cu

≤0.3

≤2.2

≤2.5

≤0.090

≤0.015

≥0.010

≤0.20

TRIP Mehaničko svojstvo

Materijal

PUTOVANJE 600

PUTOVANJE 800

Ocjene

BR 400 / 590 TR

BR 450 / 780 TR

Vučna čvrstoća / MPa

705

915.73

Snaga prinosa / MPa

500

585.8

Elongacija /%

24.0

17.5

Primjena TRIP čelikaTrenutno se TRIP čelik naširoko koristi u automobilskoj proizvodnji. Da bi se smanjila težina vozila, smanjila potrošnja goriva i smanjilo zagađenje okoliša, potrebno je smanjiti debljinu automobilskih ploča bez žrtvovanja sigurnosnih performansi. TRIP čelik je dobro rješenje za trend visokog jačanja automobilskih ploča. U isto vrijeme, TRIP čelik također ima snažan kapacitet apsorpcije energije i može odoljeti plastičnoj deformaciji tijekom udara, što značajno poboljšava razinu sigurnosti automobila.

Pored toga, TRIP čelik može se koristiti i u svorima za rudnike ugljena, niskogradnji, cjevovodima i kriogenim posudama. Zavrtanje na kolniku sa ugljenom masom zahtijeva da materijal šipke ima visoku čvrstoću i visoku nosivost za kontrolu deformacije okolne stijene mase kolnika. Istovremeno, zahtijeva i određeni stupanj plastičnosti da se okolna stijena može dekomprimirati i da se preraspodijeli napona, odnosno da se prilagodi deformaciji okolne stijene. Osobito u uvjetima mekanih, slomljenih i prostranih okolnih stijena i kopa, okolna stijena prometnice ima malu čvrstoću i veliku deformaciju. Plastičnost kućišta vijaka važnija je.


TRIP čelik se često miješa sa TWIP čelikom, tako da morate znati razliku između TRIP i TWIP efekata. Jednostavno rečeno, efekt TWIP je jači od TRIP efekta u smislu poboljšanja čvrstoće i izduženja. Učinak TRIP nastaje zbog prelaska martenzita iz metastabilnog FCC - austenita u kubični (BCC) sa čvrstim centrom, dok se TWIP efekt temelji na mehaničkim blizancima, što rezultira nižom stopom otvrdnjavanja i većim izduženjem pri prekidu. Učinak TWIP može se posmatrati kao dinamični efekat učvršćivanja dvorane, jer blizana lica djeluju kao snažna sila koja sprečava proklizavanje. Za više informacija o TRIP čeliku, molimo da nas odmah kontaktirate.