Šta je napredni HSS?

Tradicionalni čelik visoke čvrstoće uglavnom uključuje čelik od ugljičnog mangana (C-Mn), čelik za očvršćavanje pri pečenju (BH), čelik visoke čvrstoće bez intergapa (HSS-IF) čelika i niskolegirani čelik niske čvrstoće (HSLA) . Koncept Naprednog čelika visoke čvrstoće „AHSS“ predložen je u trećem izdanju IISI naprednog vodiča visoke čvrstoće za dijeljenje čelika visoke čvrstoće na konvencionalni HSS i napredni čelik visoke čvrstoće. Snaga AHSS je u rasponu od 500 Mpa do 1500 Mpa i imao je vrlo važnu ulogu u automobilskoj industriji zbog svoje lagane i poboljšane sigurnosti, naširoko se koristi u automobilskoj industriji, poput automobilskih komponenti, sigurnosti i dijelova koji jačaju kao A / B / C stupac, automatski prag, prednji i zadnji branik, vrata protiv kolizije vrata, greda, uzdužna greda, klizna šina sjedala itd .; DP čelik je prvi put proizveden od Švedske SSAB čelika 1983. godine.

 

automotive industrial


Vrste čelika visoke čvrstoće

AHSS uglavnom uključuje dvofazni čelik (DP), čeličnu plastiku induciranu promjenom faze (TRIP), martenzitni (MS) čelik, dupleksni čelik (CP), termoformiranje (HF) čelik i TWIP čelik.


  • Dvostruka faza (DP)

Mikrostruktura dvofaznog čelika sastoji se od feritne matrice koja sadrži kruti martenzit druge faze. Intenzitet se povećava sa zapreminskim udjelom druge faze. U nekim slučajevima vruće valjani čelik treba povećati vlačnu čvrstoću na rubu (tipično kroz sposobnost otvaranja rupa), tako da vruće valjani čelik mora imati veliki broj važnih bainitnih struktura. U dvofaznom čeliku stvrdnjavanje martenzitnog ugljičnog čelika oblikovano stvarnom brzinom hlađenja raste. Dodatak mangana, hroma, molibdena, vanadijuma i samog nikla ili u kombinaciji također može povećati očvršćavanje čelika. Elementi C, Si i P takođe jačaju martenzit kao feritni rastvori.  


  • Transformacija-inducirana plastičnost (TRIP)

Mikrostruktura čelika visoke čvrstoće i nodularnosti pokazuje da je zaostala austenitna struktura zadržana u feritnoj matrici. Pored zaostalih austenitnih tijela s najmanje 5% volumne frakcije, postojale su različite količine tvrdih tkiva poput Martensita i Bainita.


  • Kompleksna faza (CP)

Reprezentativni složeni čelici zahtijevaju visoke granice vlačne čvrstoće da bi se pretvorili u čelik. Složeni čelici sačinjeni su od sitnih feritnih struktura i tvrdih faza s visokim volumenskim frakcijama, a njihova čvrstoća je dodatno pojačana finim taloženjem. Kao i dvofazni i visoki postojani i visoki duktilni čelici, složeni čelici sadrže mnogo istih legirajućih elemenata, ali i male količine N, Ti i V, taloženja visoke čvrstoće. Polifazni čelici pokazuju veću izdržljivost kada su vrijednosti vlačne čvrstoće 800MPa ili veće. Tipične karakteristike višefaznih čelika su visoka formabilnost, velika apsorpcija energije i visoka sposobnost zaostalih deformacija.

 

  • Martensitic (MS)

Da bi se proizveo martenzitni čelični austenit koji postoji u vrućem valjanju ili žarenju pretvara se u martenzit tokom faze hlađenja gašenja i krivulja neprekidnog žarenja. Struktura se može formirati i tokom toplinske obrade nakon formiranja. Martenzitni čelik ima vrlo visoku čvrstoću, a njegova zatezna čvrstoća može doseći i do 1700MPa. Martenzitni čelici često zahtijevaju izotermalno temperiranje da bi poboljšali svoju žilavost kako bi se mogli dobro oblikovati i istovremeno imati izuzetno visoku čvrstoću.

 

 

Svi napredni čelici velike brzine obrađuju se s kontroliranim brzinama hlađenja za austenitne ili austenitne feritne faze, koje se mogu zagrijati tlo na perifernim površinama (poput vruće valjanih proizvoda) ili lokalno hladiti u peći za kontinuirano žarenje (proizvodi kontinuiranog žarenja ili premazi vrućim postupkom) . Martenzitni čelik proizvodi se brzim gašenjem većine austenita u martenzitnoj fazi. Dupleks čelika ferita + martenzita proizvodi se kontrolom njihovih brzina hlađenja, tako da se neki austenit pretvara u ferit (viđen u vruće valjanom čeliku) ili dupleks ferita + martenzita (vidi se u kontinuiranom žarenju i vruće natopljen čelik) prije nego što je preostali austenit brzo ohladi do Martensite. TRIP čelik obično treba čuvati u srednjim i izotermalnim uslovima za proizvodnju Bainita. Veći sadržaj ugljikovodika čini da konačna mikrostruktura TRIP čelika sadrži previše zaostalog austenita. Dvofazni čelici takođe slijede sličan obrazac hlađenja, ali u ovom slučaju hemijske modifikacije rezultiraju minimalnim zaostalim austenitom i malim oborinama kako bi se ojačale faze martenzita i bainita.